Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Şizofreniyle Mücadelede Bilinmesi Gerekenler

Dünya genelinde her 300 kişiden birinin şizofreni hastalığıyla mücadele ettiğini belirten uzmanlar, hastalığın genellikle 20’li yaşlarda beyindeki kimyasal dengesizliklerden kaynaklandığını söylüyor. Bu durum özellikle dopamin gibi nörotransmitterler arasındaki dengenin bozulmasıyla ortaya çıkabiliyor ve kişinin algı, düşünme ve davranışlarında belirgin değişikliklere neden olabiliyor.

Şizofreni hakkındaki yanlış inanışları ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak adına 24 Mayıs’ın “Dünya Şizofreni Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan uzmanlar, hastalığın belirtileri arasında gerçek ile gerçek dışını ayırt etmekte zorlanma, halüsinasyonlar, motivasyon kaybı, düşünce akışlarında bozukluklar gibi çeşitli belirtilerin bulunduğunu söylüyor.

Şizofreni hastalarının tedavilerini düzenli olarak alması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu ve hastaların terapilere katılarak, güçlü bir sosyal destekle hayatlarını normal bir şekilde sürdürebileceklerini belirtiyor.

Toplumda şizofreni hastalarının sıklıkla “saldırgan ve tehlikeli” olarak algılandığını ancak aslında bu kişilerin oldukça naif ve kırılgan olduklarını ifade eden uzmanlar, şizofreni hastalarının üretken olabileceğini ve topluma faydalı bir şekilde katkı sağlayabileceklerini söylüyorlar.

Aynı zamanda, medyanın şizofreni hastalığı hakkında doğru ve insancıl bir dil kullanması gerektiğine vurgu yapılıyor. Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek sağlanması, hastalıkla mücadelede ilaç tedavisinden daha önemli bir faktör olarak öne çıkarılıyor. Şizofreni hastalığıyla ilgili bilgi ve farkındalığın artırılması, hastaların toplumda kabul görmesine ve desteklenmesine önemli katkılar sağlayabilir.

Related Posts

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor.