‘Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder’

Ressam Semiramis Öner’in Hatıra Kurucular Sergisi

Ressam Semiramis Öner’in “Hatıra Kurucular” başlıklı sergisi Metrohan’da sanatseverleri bekliyor.

Küratörlüğünü Gülseli İnal, Balkız İnal ve Beliz İnal’ın üstlendiği sergide Semiramis Öner, 20. yüzyılın başlarında Türk toplumunun Osmanlı’dan modern Türkiye’ye evrildiği dönemde yaşanan epik sosyal değişimi, kendi bilinçaltı yönlendirmesiyle önümüze seriyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI DÖNÜŞÜMÜ ANLATIYOR

Kuzey Rönesansı resim tekniğini kullanan ve kendi renk pigmentlerini yaratan Öner’in, eski fotoğrafları ve Türkiye ütopyasını resmettiği yağlı boya tablolarıyla eski İstanbul’a ait objelerden oluşan bir enstalasyonu yer alıyor.

Bireysel anılardan kolektif hafızaya uzanan, geçmişle hayali geleceği buluşturan “Hatıra Kurucular” sergisi, üç ayrı bölümden oluşuyor. Serginin “İstanbul Portreleri” başlıklı ilk bölümünde, Semiramis Öner’in 1890 – 1940 yılları arasını kapsayan eski Türkiye fotoğraflarını resmettiği yağlı boya tablolar yer alıyor. Fotoğraflardaki insanlara kendini yakın hisseden, bazılarının ismini fotoğrafın arkasındaki yazılanlardan öğrenen Öner, bu kişileri hikâyeleri ve anılarıyla birlikte içselleştirerek resmediyor. Koyu renklerin ağır bastığı büyük yağlı boya tablolarında Semiramis Öner, insanların yüzlerindeki ifadeler ve kullandıkları objelerden yola çıkarak, Türkiye’nin yaşadığı dönüşümü anlatıyor. Bu ilk bölüm, Öner’in 40’tan fazla eserin yer aldığı bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

“HATIRA MASASI”NDAKİ EMANET EŞYALAR…

“Hatıra Kurucular” sergisinin ikinci bölümünde ise, resme dönüşen fotoğraflarda görünen objeler sergileniyor. “İstanbul Portreleri”nin üretimi sırasında fotoğraflardaki eşyalara da dikkat kesilen ve bu objeleri kendisine verilen emanetler olarak kabul eden Semiramis Öner, yine sahaf ve bitpazarlarında bulduğu bu eşyaları uzun bir yemek masasına yerleştiriyor. Öner’in daha önce Hollanda’da Utrecht Belediyesi için dört yılda tamamladığı barış tablosundakine benzeyen bu “Hatıra Masası”nda

“ÜTOPİK DÜNYALAR SANATÇININ SIĞINAKLARIDIR”

Sergiyle aynı başlığı taşıyan üçüncü ve son bölümde ise izleyiciyi, umut dolu bir hayal dünyası karşılıyor. Bu bölümde, Türkiye’ye dair aklındaki ütopyayı resmeden Semiramis Öner, geleceği parlak, renkli bir ülke ve mutlu, sevgi dolu portreler ortaya koyuyor. Öner, bu bölümü “Dünya karışık dönemlerden geçtiği sıralarda, ütopik dünyalar sanatçının sığınaklarıdır. Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder.” sözleriyle anlatıyor.

İBB Kültür ve İBB Miras katkılarıyla gerçekleşen “Hatıra Kurucular” sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilirsiniz.

Related Posts

Kabotaj Bayramı nedir, ne zaman? 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

Türkiye’nin denizlerdeki bağımsızlığının ve egemenliğinin sembolü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 2025 yılında 99. kez büyük bir coşkuyla kutlanıyor! 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında tam bağımsızlık kazanılan bu özel gün, Mavi Vatan’ın gücünü ve denizciliğin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sosyal medyada paylaşılmak üzere hazırlanan en güzel, resimli ve anlamlı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları ile bu gurur dolu günü sevdiklerinizle kutlayın. İşte 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

CHP’den açıköğretim ücretlerine tepki: Zamlar, dar gelirlilere ek külfet getiriyor

CHP’den açıköğretim ücretlerine tepki: Zamlar, dar gelirlilere ek külfet getiriyor

Okullar ne zaman açılacak? MEB 2024 – 2025 yaz tatili bitiş tarihi: İşte ilkokul, ortaokul ve lise ders başı tarihi

İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Metrolar çalışıyor mu 29 Haziran 2025 Pazar? | İstanbul’da bugün metrolar kapalı mı, M2 ve M7 metrolar çalışıyor mu, açık mı? İşte kapatılan metro durakları!

İstanbul kapalı metro istasyonları 29 Haziran Pazar, İstanbul Valiliği kararı ile belli oldu. Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada, Yenikapı-Hacıosman, Taksim ve Şişhane istasyonları, M7 Yıldız-Mahmutbey metro hattının Fulya ve Yıldız istasyonları ile Taksim-Kabataş füniküler hattı ile ilgili alınan karar duyuruldu. Pazar günü toplu taşıma araçlarını kullanacak olan vatandaşlar ise yapılan açıklama sonrası bugün metrolar çalışıyor mu, sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, İstanbul’da metrolar kapalı mı, açık mı? Bugün M2 ve M7 metrolar çalışıyor mu? İşte, 29 Haziran Pazar kapatılan metro durakları ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES 2) ne zaman yapılacak?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/2) için geri sayım başladı. ALES 2 sınav yerleri de adaylar tarafından sınav tarihinin yaklaşması üzerine sorgulanıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen ve yüksek lisans ile akademik kariyer hedefleyen binlerce adayın merakla beklediği ALES/2 sınav tarihi netleşti. Peki, 2025 ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi ne zaman yayımlanacak? ALES 2 ne zaman, hangi tarihte?

YKS cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 YKS sonuç sorgulama nasıl ve nereden yapılacak?

TYT, AYT ve YDT olmak üzere toplam 3 oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran tarihlerinde uygulanıyor. Peki, YKS cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 YKS sonuç sorgulama nasıl ve nereden yapılacak?