‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

1 milyar euroya malolan 5 saniye

Fransa, İspanya ve Portekiz’de hayatı felce uğratan elektrik kesintisinin İbiza Adası’ndaki ısı değişiminden kaynaklandığı iddiası inandırıcı olmazken, siber saldırı konusu hala netleşmedi. Kesintinin İspanya’ya faturasının şimdilik 1 milyar euro olabileceği aktarıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Sıkıntı yok, biz en uçtayız” ifadelerini kullandı.

Beton kartellerine rekor ceza

Rekabet Kurulu, Keşan’da hazır beton sektöründe faaliyet gösteren üç şirkete, birlikte fiyat belirleyip müşteri paylaştıkları gerekçesiyle 10,2 milyon lira idari para cezası kesti. Şirketler uzlaşma yoluna giderek cezayı yüzde 25 indirimle kabul etti.

Bakan Şimşek’ten ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Alman devinden kritik uyarı: Merkez Bankası’nın faiz hamlesi TL’yi kurtaramayacak

Commerzbank’ın baş ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizini yükseltme kararının Türk Lirası’nın değerini koruyamadığını vurguladı. Ghose’a göre, faiz artışı sonrasında TL’nin seyrinde belirgin bir toparlanma görülmedi; aksine güven kaybı yeniden derinleşti.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir