Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Sukunaarchaeum Adlı Mikroskobik Organizma, Bilim Dünyasında Büyük Heyecan Yaratıyor

Genetik bilimci Ryo Harada ve ekibi, Citharistes regius adında bir plankton türü ile onun simbiyotik bakterilerinin DNA’sını detaylı bir şekilde inceledi. Yaptıkları araştırma sırasında, tuhaf ve küçük bir DNA halkası keşfettiler. Bu DNA halkası, bilinen hiçbir organizma kategorisine tam olarak uymuyordu.

Sadece 238 bin baz çifti DNA’ya sahip olan Sukunaarchaeum, çoğu işlevini yaşadığı plankton hücresine bırakıyor. Metabolik olarak virüslere benzer olan bu canlı, genetik olarak ise farklıdır. Kendi DNA’sını çoğaltmak için temel proteinleri üretme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, virüslerden ayırt edici bir özelliktir; zira virüsler bu işlemi konak hücrelerinden sağlar.

Araştırmacılar, Sukunaarchaeum’un, şimdiye kadar keşfedilenler arasında virüslere en çok benzeyen hücresel varlık olabileceği konusunda hemfikirdir. Bu mikroskobik organizma, ribozom, mesajcı RNA ve taşıyıcı RNA gibi hücresel bileşenlere sahip olmasının yanı sıra, kendi zarını oluşturabilecek proteinleri de üretebilmektedir. Ancak enerji üretimi veya besin maddelerini işleme yeteneği yoktur.

Genetik benzerlikler, Sukunaarchaeum’u arkea (arke) grubuna dahil eder. Bu durum, onu insan da dahil olmak üzere tüm ökaryot canlıların evrimsel olarak geldiği soy hattına yakın bir konuma yerleştirir.

Genellikle canlı olarak kabul edilmeyen virüslerin aksine, Sukunaarchaeum çoğalabilir ancak hayatta kalmak için konak hücrelerine bağımlıdır. Bu durum, “canlılık” tanımını yeniden sorgulatmaktadır.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu araştırma, bilim camiasında büyük ilgi uyandırmış durumdadır. Sukunaarchaeum’un gizemleri, genetik bilimcilerin ve biyologların yakın zamanda çözmeye çalışacağı zorlu bir bulmacayı oluşturuyor.

Related Posts

WhatsApp Özet kullanıma sunuldu: Mesaj kaçırmaya son!

Meta’nın yapay zeka desteği ile kullanıma sunduğu yeni özellik sohbetleri yakalamayı artık çok daha kolay bir hale getiriyor.

KiranaPro veri hırsızlığında belirsizlik sürüyor

KiranaPro’nun ani veri kaybı krizi, şirketin hem iç hem dış tehdit ihtimallerini değerlendirmesiyle karmaşık bir hal aldı. Bengaluru merkezli Hint teknoloji girişimi, verilerinin silinmesinde eski bir çalışanı suçlarken, teknik açıdan dışarıdan …

ChatGPT için bilmeniz gereken 5 komut

İşte ChatGPT’yi profesyonel seviyede kullanmak için bilmeniz gereken 5 komut…

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.