DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

DİSK-AR tarafından Yayınlanan Ücret Kayıpları Raporu 2025

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025 yılının Mayıs ayına ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerini (ücret, maaş ve aylık) 176 milyar 600 milyon TL kadar erittiği bilgisi yer aldı. Ayrıca, asgari ücretin 2025’in ilk dört ayında enflasyona karşı 2.953 TL oranında eridiği vurgulanarak “Bu durum asgari ücretin Temmuz 2025’te zamlanmasını zorunlu kılıyor.” ifadelerine yer verildi.

DİSK-AR’ın hazırladığı aylık Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun üçüncüsü 7 Mayıs 2025’te yayınlandı. Vergi, kesintiler ve enflasyon nedeniyle yaşanan kayıpları değerlendiren rapor, işçilerin, memurların ve emeklilerin gelirlerindeki erime ve alım gücündeki düşüşü ele aldı.

Kritik Durum

Enflasyon ve kesintiler, emek gelirlerini ciddi şekilde etkilerken, vergi ve kesintiler nedeniyle harcanabilir gelirler azalmaktadır. Enflasyon, harcanabilir gelirlerin satın alma gücünü olumsuz yönde etkilemektedir.

2025’in Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına ait emek gelirlerindeki birikimli kayıpları ele alan rapora göre, resmi enflasyonun işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarında yarattığı toplam kayıp büyük boyutlara ulaştı.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te TÜİK tarafından açıklanan yüzde 13,36’lık dört aylık resmi enflasyonun emek gelirlerinde yarattığı toplam kayıp en az 176,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Hangi Grup Ne Kadar Kaybetti?

DİSK-AR, bu kaybın ilerleyen aylarda artarak devam edeceğini öngörmektedir.

Rapora göre, 2025’in ilk üç ayındaki resmi enflasyonun sadece işçi ücretlerinde 100,4 milyar TL, memur maaşlarında 34,8 milyar TL, emekli aylıklarında ise 41,4 milyar TL kayıp yarattığı belirtilmiştir. Üç aylık toplam kayıp ise 176,6 milyar TL olarak hesaplanmıştır.

Bir örnek vermek gerekirse; 22.105 TL olan net asgari ücrette yaşanan kayıp 2.953 TL olarak gerçekleşti. Bu durum, asgari ücretin Temmuz 2025’te zamlanmasını kaçınılmaz hale getirmektedir.

Rapora göre, asgari ücretin 31.400 TL olan bir buçuk katı gelire sahip bir işçinin enflasyon kaybı 4.195 TL olurken, asgari ücretin 40.700 TL olan iki katı düzeyinde gelire sahip bir işçinin enflasyon kaybı 5.311 TL olmuştur. Enflasyon karşısında, asgari ücretin 2,5 katı gelire sahip (50.000 TL civarı) bir işçinin kaybı 6.310 TL iken, asgari ücretin 3 katı düzeyinde gelire sahip (78.000 TL civarı) bir işçinin kaybı 7.478 TL olarak gerçekleşmiştir.

Related Posts

Yeni sezonda ne kadar kazanacaklar? Fındık işçisinin 2025 yevmiyesi belli oldu

Fındık hasadı sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, 2025 yılına ait mevsimlik tarım işçilerinin alacağı yevmiye ücretleri merak edilmeye başlandı. Henüz resmi bir açıklama bulunmasa da, 2024 yılında belirlenen ücretler ve mevcut ekonomik göstergeler …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.